Evenimente / Știri

#365decarti – Misterul fetei din zăpadă, DANYA KUKAFKA

Thrillerul “Misterul fetei din zăpadă” scris de Danya Kukafka impresionează prin multiplele laturi ale psihologiei umane, prezentând o disecție fină atât a anxietății și angoaselor omului, cât și a modului în care acestea afectează existența și faptele lui. Autoarea ne introduce cu inteligență în viața, mintea și sufletul fiecăruia dintre personajele centrale, fascinând cititorul cu complexitatea emoțiilor și trăirilor și originalitatea protagoniștilor defectuoși, dar captivanți!

Lucinda Hayes, o adolescentă de cincisprezece ani, liceană, este găsită moartă în zăpadă, cu gâtul frânt, pe terenul de joacă al unei școli. De o frumusețe aparte, Lucinda era o fată pe care eu am perceput-o ca fiind superficială și ignorantă, cu un comportament ușuratic pentru vârsta ei, însă lumea o adora pe Lucinda pentru eleganța și frumusețea ei. Practica baletul, era o fată populară în liceu, iar bărbații erau atrași de magnetismul ei “ca fluturii de flori”. Vestea morții ei i-a bulversat total pe locuitorii micuțului oraș Broomsville, dar mai ales pe Cameron și Jade, colegii ei de liceu, însă pe fiecare în alt mod!

Cameron era un băiat slab, pipernicit, retras și temător, un singuratic care nu avea decât un singur prieten. Nu-i plăcea să vorbească cu oamenii pentru că nu știa ce să spună! O iubea nespus de mult pe Lucinda, o adora, o privea intens și o desena, ajungând să cunoască fiecare imperfecțiune a ființei ei. Era un adolescent foarte talentat la pictură și desen și nutrea pentru Lucinda o atracție care mie îmi pare bolnavă, fiind obsedat de ea, un spectator “mut”  ce ocupa un loc în primul rând, urmărind cu adorație rolul pe care aceasta îl juca pe scena vieții ei.

Cameron juca de unul  singur un joc numit Statue Nights prin care-și urmărea vecinii noaptea, stând ascuns și perfect nemișcat în curțile sau grădinile lor, ascuns după vreun copac sau tufiș, urmărindu-le faptele și comportamentul. De ce? Pentru că oamenii sunt fascinanti și total dezinhibați atunci când cred că nimeni nu-i privește! Așa începuse s-o observe și pe Lucinda, iar toată lumea îl consideră suspectul numărul unu în cazul morții fetei. Băiatul avea însă și momente de panică și confuzie când mintea lui se bloca și leșina pur și simplu pierzându-și conștiența. După acele momente nu-și mai amintea nimic din trecutul apropiat pentru ca mai apoi, după câteva zile, întâmplarea și observațiile să-i revină cu claritate în minte.

Cameron era un colecționar ciudat, el deținând Colecția de Corpuri Desenate cu Creionul, Colecția Oamenilor Care Au Făcut Lucruri Îngrozitoare, Colecția de Pixuri și Colecția Statue Nights despre Lucinda, pe care o ținea ascunsă în mintea lui.  Era un adolescent “special”, mintea lui funcționa “altfel”, dar avea un har special: mâinile lui exprimau uimitor de bine ceea ce gura nu putea să spună! Cel care văzuse genialitatea lui, ascunsă în pictură și desen, era profesorul de arte, domnul O, un personaj care-l înțelegea și îl proteja pe Cameron.

Jade este fata dură a poveștii, care nu plăcea pe nimeni, nu empatiza cu nimeni și, cel mai important, n-a simțit nicio compasiune când a auzit vestea morții Lucindei. De ce? Pentru că o ura pe Lucinda atât de mult încât pe mine m-au năucit sentimentele ei! Adolescentă tăioasă și rea, presa oamenii până când îi înfuria, se disprețuia, își ura corpul, era singură, lipsită de afecțiune și neînțeleasă! Lucinda era sursa unei părți a furiei ce o stăpânea, pentru cealaltă parte sursa fiind reprezentată de mama ei alcoolică care o agresa fizic încă din fragedă copilărie.

Russ este polițist în Broomsville. A fost prietenul tatălui lui Cameron și chiar îi promisese, când acesta și-a părăsit familia, că o să aibă grijă de specialul Cameron. Între el și soția lui nu exista iubire, exista doar comoditate și rutină. O singură dată iubise Russ în viața lui seacă și plictisitoare, dar i-a lipsit curajul de a face pasul spre a-și mărturisi sentimentele. A fost chemat la locul crimei, unde a fost găsit corpul înghețat al Lucindei, cel care anunțase poliția fiind Ivan, cumnatul lui, fost pușcăriaș acuzat pentru deținere de droguri, acum paznic al școlii pe al cărei teren a fost  găsit cadavrul fetei. Russ îl ura cu putere pe Ivan și își dorea ca acesta să fie suspectat și acuzat pentru ciudata crimă.

Așadar, suspecții principali sunt Cameron, băiatul hărțuitor obsedat de Lucinda, Ivan paznicul, cumnatul polițistului Russ, fostul iubit al Lucindei și profesorul O.

Cine a frânt cu cruzime viața adolescentei Lucinda? Să fie oare Cameron, mai ales că nu-și mai amintește ce a observat urmărind-o în acea noapte fatidică? Să fie profesorul O, după care toate adolescentele liceene oftează? Sau Ivan, fostul pușcăriaș? Sau fostul iubit al Lucindei? Iar Jade cea dură și rea ce rol joacă în toată această dramă? Care sunt firele invizibile care-i leagă pe toți de Lucinda? Vă las pe voi să aflați răspunsurile citind acest thriller plin de mister, în care tensiunea crește gradual, iar suspansul și stranietatea îți taie răsuflarea.

 

 

Autoare: Carmen Simionescu

https://www.delicateseliterare.ro/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

luni,
20 mai, 2024

Editie noua a cartii “1077 de trepte” – autor Dan Voiculescu

Editura RAO va pune pe piata o noua editie a cărţii “1077 de trepte” de Dan Voiculescu. Asta după ce, mare parte dintre volumele din prima ediţie s-au epuizat in majoritatea punctelor de vanzare de la nivel naţional. Cartea care oferă o perspectivă unică asupra provocărilor și reflecțiilor autorului în timpul detenției, va fi, in […]

miercuri,
26 octombrie, 2022

JOHN BOYNE lanseaza Ruinele timpului (continuare a bestsellerului Baiatul cu pijamale in dungi).Festivalul FILIT 2022 de la Iasi

Vineri, 21.10.2022, apreciatul autor JOHN BOYNE a participat la festivalul FILIT de la Iasi. Numerosi cititori au fost prezenti in sala Teatrului National pentru a-l asculta pe autorul cartii Baiatul cu pijamale in dungi si pentru a lua autografe. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si continuarea romanului vandut in peste 11 milioane de exemplare. […]

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

Citește toate articolele