Evenimente / Știri
#365decarti – Colierul, Cheryl Jarvis
Femeile sunt considerate sexul frumos. Poate că de aceea au şi tendinţa de a se înconjura de tot ceea ce e mai frumos şi mai strălucitor. Cu cât râvnim mai mult la frumuseţe, cu cât un obiect este mai strălucitor în ochii noştri, cu atât strălucirea lui creşte. Cum ar veni, frumos la frumos trage. Şi totuşi, Cheryl Jarvis ne povesteşte altceva. Colierul vine să ne spună o poveste dintr-o altă perspectivă.
„Era vorba despre un colier ca experiment cultural. Un mod de a strânge laolaltă treisprezece femei temerare, pentru a vedea ce se întâmplă. Oare colierul ar deveni mai important decât suma verigilor sale, treisprezece voci ar fi mai puternice decât una?”
Fiecare dintre noi visează la nestemate. Dintre toate, diamantele sunt pe primul loc, desigur. Strălucirea lor ne fură privirea mereu indiferent de cât de nepăsătoare ne-ar fi postura, de cât de încremenit ne-ar fi chipul. Dar ca fiecare nestemată, diamantul îşi are propriul preţ ce nu permite oricui să îl deţină aşa că, de multe ori, femeile sunt nevoite să recurgă la subterfugii înlocuind nestemata sufletului cu înlocuitori.
“Aceasta este povestea unui colier, dar nu este povestea unui şirag de pietre preţioase. Este povestea a treisprezece femei care au transformat un simbol de exclusivitate într-unul al integrării şi, prin aceasta, şi-au rescris traiectoria celei de-a doua jumătăţi a vieţii.
Este o poveste despre transcederea limitelor.”
Jonelle McLain este un suflet feroce. Poate că nu are multe dorinţe de la viaţă, dar alea puţine câte sunt, sunt făcute pentru a fi îndeplinite aşa că Jonelle reuşeşte să îşi aducă fiecare dorinţă pe altarul împlinirii. Dorinţa de astăzi: un colier cu diamante. Valoarea lui materială însă îi depăşeşte cu mult veniturile dar dorinţa ce i se iscă în suflet de a-l avea îi permite să găsească soluţii. Aşa ia naştere o întreagă legendă.
“-Nu suntem ceea ce purtăm sau ceea ce deţinem.”
Ideea ei ingenioasă constă în „momirea” mai multor femei care să cadă pradă colierului şi să şi-l dorească. Rezultatul? Fiecare femeie îşi aduce o cotă din valoarea colierului astfel încât acesta să poată fi cumpărat. La finalul zilei, colierul nu îi va aparţine doar lui Jonelle dar, o mică parte din el, îi va aparţine, luminându-i, pentru câteva zile, privirea cu lumina lui nestemată.
“-Povestind despre înţelegerea noastră, mi-am dat seama că ceea ce face colierul interesant de purtat nu este podoaba în sine. Ce îl făcea interesant era povestea lui. Mă ataşasem de obiceiul de a-i spune povestea.”
Dar ceea ce se vedea o simplă achiziţie se transformă într-o adevărată descoperire a vieţii şi a încrederii în propriile puteri. Un colier aduce împreună treisprezece femei. Diferite, distincte din toate punctele de vedere, unite doar de strălucirea unor diamante. Ceea ce începe precum o afacere se transformă în grupul de susţinere feminină unde treisprezece femei se descoperă, îşi oferă încredere, susţinere şi ascultare.
“Oare poate cineva dintre noi să indice momentul în care ne-am rătăcit sinele mai tânăr, când ne-am pierdut bucuria pentru lucrurile simple şi ne-am oprit din a mai sărbători viaţa? –ani întregi, decenii, muncim, ne întemeiem o familie, sădim begonii. După care într-o zi ne trezim la chimioterapie, primim elogii şi vizite la azil şi ne dăm seama că nu am mai avut o vacanţă adevărată de mulţi ani. Şi tot ce mai putem face este să ne întrebăm: Când a ajuns viaţa aşa de grea?”
Cheryl Jarvis, prin povestea Colierului, ne dă şansă la descoperire, la deschidere faţă de cei din jur, la ocazia de a găsi ajutor în afara eului nostru interior. Femei trecute de prima tinereţe învaţă cum să iasă din singurătatea în care singure se afundă, cum să îşi descopere sexualitatea, cum să acorde încredere celor din jur şi cum să se facă ascultate. Sunt treisprezece femei la început, dar împreună dau glas unei noi legende ce se va face auzită în minţile tuturor, sufletele lor rezonând cu alte suflete chinuite de mersul cotidian al vieţii.
Se vor naşte controverse, se vor isca dispute şi se vor crea noi alianţe şi prietenii. Dar până la final, mai întâi au fost treisprezece femei, treisprezece poveşti. Ce ascund ele sub ambalajul trecerii anilor? Care le sunt durerile, frustrările şi cum le pot ajuta să treacă peste greutăţi nişte oameni străini uniţi de un colier de diamante?
Cheryl Jarvis ne oferă o poveste altfel despre diamante, strălucire, materialism şi posesie. Sunteţi pregătiţi oare pentru o astfel de aventură?
Recenzie realizată de Diana Daniela Macovei – https://readingforsouls.wordpress.com/
Imprimă acest articolAlte Evenimente / Știri de la RAO
Editie noua a cartii “1077 de trepte” – autor Dan Voiculescu
Editura RAO va pune pe piata o noua editie a cărţii “1077 de trepte” de Dan Voiculescu. Asta după ce, mare parte dintre volumele din prima ediţie s-au epuizat in majoritatea punctelor de vanzare de la nivel naţional. Cartea care oferă o perspectivă unică asupra provocărilor și reflecțiilor autorului în timpul detenției, va fi, in […]
JOHN BOYNE lanseaza Ruinele timpului (continuare a bestsellerului Baiatul cu pijamale in dungi).Festivalul FILIT 2022 de la Iasi
Vineri, 21.10.2022, apreciatul autor JOHN BOYNE a participat la festivalul FILIT de la Iasi. Numerosi cititori au fost prezenti in sala Teatrului National pentru a-l asculta pe autorul cartii Baiatul cu pijamale in dungi si pentru a lua autografe. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si continuarea romanului vandut in peste 11 milioane de exemplare. […]
#365decarti – Cântecul lebedei mecanice
Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.