Evenimente / Știri

#365decarti – Pe umerii giganţilor, Umberto Eco

Volumul Pe umerii giganţilor conţine douăsprezece texte din prelegerile susţinute de Eco în cadrul festivalului La Milanesiana, între 2001 şi 2015. Ele au fost prezentate de autor sub formă de lectio magistralis, adesea însoţite de ilustraţii. Apariția acestei fastuoase antologii postume (scriitorul a murit în 2016) reprezintă pentru fanii maestrului un eveniment cu totul deosebit.

Departe de sălile de curs din universități, de congresele academice, de ceremoniile solemne, Eco a pregătit textele adunate aici, în decursul a trei decenii, pentru a-și întreține amuzant spectatorii care, de fiecare dată, veneau pentru el, în număr mare, la festivalul Milanesiana, inițiat și organizat de către Elisabetta Sgarbi. Textele izvorăsc, majoritatea, din temele propuse de festival, pentru ca apoi să curgă asemenea unui râu de erudiție, care cuprinde atât filosofie, cât și literatură, estetică, etică și cultură pop. Cu alte cuvinte, facem cunoștință cu chintesența universului lui Eco, prezentată într-un limbaj cordial, condimentat cu un pic de ironie, uneori glumeț, alteori sarcastic sau tăios de critic. Rădăcinile civilizației noastre, canoanele schimbătoare ale frumuseții, falsul care capătă valoare de adevăr și deviază cursul istoriei, obsesia complotului, eroii emblematici ai ficțiunilor celebre, formele artei, aforismele și parodiile sunt doar unele dintre punctele de atracție ale unei cărți la al cărei text se adaugă o spectaculoasă galerie de imagini pe care autorul obișnuia să le proiecteze în cursul dizertațiilor sale. Pornind de la metafora piticilor de pe umerii uriașilor, filosoful ne aduce în postura de a ne întreba singuri dacă noi suntem epigonii nedemni ce nu își vor putea egala niciodată predecesorii sau știm mai multe datorită eforturilor lor și putem vedea mai departe, tocmai pentru că am ajuns la mari înălțimi, pe umerii geniilor din trecut?

Discursul este fluid – compus dintr-un șuvoi compact al asociațiilor de idei – și absolut captivant, dar nu numai fiindcă Umberto Eco a ales un mod de expunere atractiv și plin de simboluri culturale moderne, pentru a își fascina auditoriul. El stimulează irezistibil un anumit tip de raționament, cu penetrare istorică și artistică, provoacă intelectual, luminează și iluminează.

Pe umerii giganților este o carte ce ar trebui să își facă loc în bliblioteca oricărui iubitor de cultură, un testament enciclopedic al unui scriitor uriaș, care ne ajută să cuprindem, de la înălțime, întreaga panoramă a umanității.

Recenzie realizată de Marius Andrei – https://analogiiantologii.com/

Imprimă acest articol   Imprimă acest articol

Alte Evenimente / Știri de la RAO

luni,
20 mai, 2024

Editie noua a cartii “1077 de trepte” – autor Dan Voiculescu

Editura RAO va pune pe piata o noua editie a cărţii “1077 de trepte” de Dan Voiculescu. Asta după ce, mare parte dintre volumele din prima ediţie s-au epuizat in majoritatea punctelor de vanzare de la nivel naţional. Cartea care oferă o perspectivă unică asupra provocărilor și reflecțiilor autorului în timpul detenției, va fi, in […]

miercuri,
26 octombrie, 2022

JOHN BOYNE lanseaza Ruinele timpului (continuare a bestsellerului Baiatul cu pijamale in dungi).Festivalul FILIT 2022 de la Iasi

Vineri, 21.10.2022, apreciatul autor JOHN BOYNE a participat la festivalul FILIT de la Iasi. Numerosi cititori au fost prezenti in sala Teatrului National pentru a-l asculta pe autorul cartii Baiatul cu pijamale in dungi si pentru a lua autografe. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si continuarea romanului vandut in peste 11 milioane de exemplare. […]

vineri,
29 mai, 2020

#365decarti – Cântecul lebedei mecanice

Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.  

Citește toate articolele