Evenimente / Știri
#365decarti – Copil și bărbat, TONY PARSONS
Copil și bărbat este primul volum al seriei ce îl urmărește pe Harry, un individ mediocru care își duce traiul la fel de mediocru. Acest lucru ar putea fi considerat trist, însă chiar el și-a ales această viață, un dar care nu este oferit oricui. El și-a dorit căsătoria cu Gina pentru că așa a văzut la părinții săi și a simțit că este datoria lui să ducă mai departe ideea de căsătorie ca instituție sacră, în vreme ce ea a intrat în căsnicia aceasta pentru a căuta ce nu a găsit vreodată în familia ei. Ambele motive mi se par la fel de greșite și nu m-am mirat deloc când am văzut că relația lor doar trecea dintr-o zi în alta, fără intensitate, pasiune sau chiar atracție.
Viața lui se duce de râpă cu puțin timp înainte să împlinească treizeci, atunci când intră într-un soi de criză de vârstă și simte că nimic nu îl mai mulțumește, începând cu vechea lui mașină și încheind cu soția sa. Într-un interval de doar câteva zile, Harry își pierde slujba și este părăsit de soție după ce o înșală, lucru care îl face să fie și mai debusolat decât înainte să comită greșelile care l-au dus în acel punct. Cum poți să o iei de la capăt, când nu ai niciun fel de punct de pornire și sprijin?
Personal, Harry mi s-a părut un personaj dezagreabil și nu am putut să empatizez cu el, dar cred că tocmai aceasta este ideea: să învățăm din greșelile lui, să vedem cât de mult te poate schimba o viață nefericită și cât de importante sunt efectele unei acțiuni pe care noi o credem măruntă. Deși el este care a înșelat, în niciun moment nu pare să regrete sau măcar să accepte că asta a dus la sfârșitul căsniciei lui, ci găsește mereu pretexte și vini în altă parte, considerând că trădarea lui nu ar trebui să conteze din moment ce nu a avut sentimente față de amantă.
Copil și bărbat este un roman despre viața de familie, cu toate momentele ei care ne fac să simțim că suntem unde ar trebui să fim, dar și cu cele care ne îndeamnă să ne analizăm alegerile trecute și să ne întrebăm ,,cum ar fi fost dacă”. Acel ,,dacă” este micul demon iscoditor care ne manipulează și ne face să comitem greșeli care vor schimba totul, doar de dragul unui răspuns care nu aduce cu sine nimic îmbunătățit. Uneori, e doar o curiozitate inutilă și crudă pe care o folosim ca scuză pentru alegerile noastre greșite.
Când ceva nu merge cum am vrea în viața noastră, cum ne dăm seama când să luptăm pentru a remedia totul și când să renunțăm? Și cum se face că toți ne dorim aceleași lucruri de la lume și soartă, dar pentru fiecare fericirea are altă definiție?
Autoare: Sandra Deaconu
Imprimă acest articolAlte Evenimente / Știri de la RAO
Editie noua a cartii “1077 de trepte” – autor Dan Voiculescu
Editura RAO va pune pe piata o noua editie a cărţii “1077 de trepte” de Dan Voiculescu. Asta după ce, mare parte dintre volumele din prima ediţie s-au epuizat in majoritatea punctelor de vanzare de la nivel naţional. Cartea care oferă o perspectivă unică asupra provocărilor și reflecțiilor autorului în timpul detenției, va fi, in […]
JOHN BOYNE lanseaza Ruinele timpului (continuare a bestsellerului Baiatul cu pijamale in dungi).Festivalul FILIT 2022 de la Iasi
Vineri, 21.10.2022, apreciatul autor JOHN BOYNE a participat la festivalul FILIT de la Iasi. Numerosi cititori au fost prezenti in sala Teatrului National pentru a-l asculta pe autorul cartii Baiatul cu pijamale in dungi si pentru a lua autografe. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si continuarea romanului vandut in peste 11 milioane de exemplare. […]
#365decarti – Cântecul lebedei mecanice
Una dintre cele mai recente apariții ale Editurii RAO, romanul Cântecul lebedei mecanice, al reputatului regizor Petrika Ionesco, a fost ales să reprezinte România la prestigiosul eveniment literar european anual Noaptea literaturii, care are loc pe data de 30 mai, la Paris.